Beszélsz multi nyelven?

10+1 multis kifejezés és azok valódi jelentése

Ha valaki látott már belülről multis életet, az tudja, hogy néha jól jöhet egy szótár az eligazodáshoz. Az ugye alap, hogy a legtöbb dolgot angolul kell mondani, és lehetőség szerint az angol szót magyarul kell ragozni. De tartalmukban is változnak a multis szakkifejezések, és az eredeti angol jelentésen túl lényegesen mélyebb értelmet is kapnak. Vagy épp fordítva: egy okos módszertan vagy egy egész terület neve ki tud üresedni. A régi tartalom helyére gyakran lép olyan jelentés, ami főleg az egót hangsúlyozzák. 

A lista természetesen nem véges, minden nap újabb szavak kerülnek be a multis kommunikációba. Érdekes, hogy sokunknak hónapok kellenek, mire az igazi jelentésükre rájövünk. Hogy ez a blog olvasóival ne legyen így, ezért íme néhány gyöngyszem a multis szakzsargonból, és hozzá azok valódi értelmét leíró magyarázatok.  VIGYÁZAT! Első ránézésre mást jelent minden, mint igazából!

titok_1.jpg

Lássuk a lista TOP10 szereplőit!

1. Agilis módszertan: ahogy esik, úgy puffan. Leggyakrabban akkor használják, amikor nem akarnak időt és figyelmet szentelni egy anyag átolvasásának, akár elmélyedni olyan leírásokban és tervekben, ami a majd évekig használt rendszereket írja le a vállalatnál. Úgyis sokkal jobb utólag a többi kollégát kritizálni!

2. Call-ban vagyok: valaki felhívott, vagy ha nem, akkor csak ezzel rázom le a többieket. Elfoglaltságot és fontosságot sugárzó egyszerű kifejezés. 

3. Challange / challenge-elés: egyoldalú játék szociálisan alulfejlett multis vezetők számára. Tartalmilag kritizálást és visszakérdezést takar, célja mások zavarba hozása. Lehetőség szerint alacsonyabb szintű kollégákkal szemben alkalmazandó. Semmilyen körülmények között nem hangzik el a folyamat közben megoldási javaslat vagy támogatás. Jó módszer annak ellenőrzésére, hogy a másik fél elég magabiztos-e (=bírja-e a challenge-et). Egyértelműen endorfin termelő folyamat, egyfajta egó-masszázs a challengelő számára.

A challengelés gyakran végződik Red face test-ben, Ez kiváló módszer arra, hogy odafigyelés nélkül is tudjon dönteni valamiről a challenger. A teszt során a másik fél a challenge-elésre adott személyes reakcióink alapján gyorsan alkot egy véleményt az általunk elmondottakról és az egész személyünkről. Tehát ha a visszakérdezéseire lát bármi reakciót az arcunkon, pl.. elpirulunk, akkor az eredeti kérdésünkre nemleges választ kapunk.  Gyors és pontos döntési módszer. 

4. Hozzáadott érték (added value): bármi értelmes dolog, vagy bármi kevésbé értelmes, amit fel lehet tüntetni egy látványos preziben. Ha nem ad hozzá semmi értéket, az sem baj.

5. Input: leggyakrabban használatos ebben a szövegkörnyezetben: "Lásd el az inputjaiddal!". Ebben az esetben azt jelentheti: olvasd el helyettem és csináld meg, én nem akarok gondolkozni rajta. Klasszikus multis szóhasználat lehet arra, ha úgy szeretnénk tenni, mintha a másikat bevonnánk valamibe, megkérdeznénk a véleményét. Pedig nyilván nem.

6. Interperszonális action plan: két ember beszél egymással, erről születik egy papír. Senki nem fogja soha elolvasni, ettől függetlenül órákig kell rajta dolgozni és végül ki kell nyomtatni.

7. IT fejlesztés: lehetetlen küldetés. Sok esetben a szó egyenértékű a "Felejtsd el!" vagy a "Ne viccelj már!" kifejezésekkel. Néhány multinál úgy működik, mint amikor a hadseregben takarodót fújnak: ha elhangzik, mindenki visszavonul.

8. Kimenedzselni: elérni azt, hogy valaki felmondjon. Szigorú szabályai vannak a folyamatnak: egyik legfontosabb szabály, hogy a valós ok semmi esetre sem kerülhet meghatározásra és átadásra, nehogy az elküldött ember megtudja, hogy minek is köszönheti mindezt.

9. Lojalitás / elköteleződés: annak elérése, hogy a céget annyira szeresse a dolgozó, hogy utána teljesít olyan feladatokat is, amikre már nem szól a szerződése akár feladatok, akár munkaórák tekintetében. Mértékegysége a túlóra, ami nem kerül rögzítésre.

10. Máshol keres kihívásokat: kirúgták. Érdekes, hogy ezt nem a challenge szóval fejezik ki.

10+1: In progress / folyamatban: a válasz akkor, amikor valamit elfelejtettük / hozzá sem nyúltunk a feladathoz és valószínűleg nem is fogunk. 

Hát nem gyönyörű ez a multis kommunikáció? 

Hát egyáltalán nem az. Aki szeretne inkább tartalmas mondanivalóval is rendelkező kommunikációt tanulni, és megismerni annak módszereit, annak inkább ajánlom ezt az oldalt. :-)

fb_profil_1.jpgEz a blog azért jött létre, hogy a kommunikációs elemeket működés közben mutassa be az olvasóknak. Cél, hogy ezek tudatos alkalmazásával az élet könnyebb, az emberi kapcsolatok pedig egyenesebbek és sikeresebbek legyenek. Vagyis érezzük jobban magunkat, érjük el a céljainkat és legyen körülöttünk szebb hely ez a világ! 

Ha szeretnél többet olvasni a meggyőző kommunikációs technikákról és az azok mögötti okokról, akkor olvasd el a blogot. Ha tetszettek a cikkek, akkor adj egy Like-ot a Facebook oldalon!