VIGYÁZZ! Így próbálnak nyomást gyakorolni ránk

És így kell reagálnunk rá

Van néhány szó, amit gyakran arra használnak velünk szemben, hogy sarokba szorítsanak. Érdemes vigyázni velük, mert ösztönből máshogy reagálnánk, mint ahogy érdemes lenne. 

Tipikusan ilyen kifejezések: nyilván érted; csak a hülye nem érti; ez evidens; akinek van egy kis esze, az egyből érti.

Ha ezeket a szavakat használják veled szemben, akkor valószínűleg az igazi cél az, hogy ne tegyünk fel további kérdéseket. Általában azért, mert könnyen találnánk hibát a másik állításában. A befolyásoló fél azt üzeni ezzel: ha nem érted, hogy miért jó az általa ajánlott dolog, akkor egyszerűen hülye vagy. Ezt pedig nem szeretjük magunkról állítani, ezért könnyen belesétálunk a csapdába.  

danger_traingle_1.jpgHogy is működik mindez? Ha minket becsmérlő kifejezések hangzanak el, akkor egyből bekapcsol a védekező ösztönünk. Megvédjük a saját személyiségünket és nem engedjük, hogy azt kritizálják. Tehát mit teszünk egyszerű hiúságból? Nem kérdezünk vissza. Vagyis éppen azt csináljuk, ami a másik fél célja volt. És amit egyáltalán nem kellene. 

A saját ösztöneinket nehéz megfékezni, ezért fontos, hogy ismerjük az azokra ható folyamatokat!

A megoldás tehát az, hogy ha ilyeneket hallunk, akkor is gondoljuk át higgadtan a helyzetet. Ne hiúságból válaszoljunk, és mindenképpen kérdezzünk vissza a lényegre! Igenis akarjuk megérteni az okokat, amiket próbálnak elrejteni előlünk! 

Vagyis ügyeljünk az intő jelekre és ne engedjünk a nyomásnak. Bátran tegyük fel a kérdéseinket - aztán majd a végén kiderül, hogy ki volt a hülye. :-)