Holdudvar-hatás a sikeres évkezdéshez

zámtalan kísérlet mutatta már ki, hogy milyen hatások alapján alkotunk véleményt. A szép embereket rendszerint kedvesebbnek, sőt megbízhatóbbnak tartjuk. Gyakran feltételezzük róluk, hogy sikeresebbek az átlagnál. A szemüvegesekről azt gondoljuk, hogy okosabbak a többinél, ezért jobban elfogadjuk a tanácsaikat. Holott a két dolog között nem biztos, hogy van összefüggés, csak az egyik pozitív jelleg kivetül egy másik tulajdonságra is, amit emiatt pozitívabbnak látunk.

Ez a Holdudvar-hatás, vagyis amikor egy-két paraméter alapján olyan tulajdonságot is érzékelni vélünk, amik nem feltétlenül léteznek. Éppúgy, ahogy a Hold körül látott űrt fényesnek látjuk a Holdról visszaverődő fény miatt.

Ha egy gyártóról egyszer jó tapasztalatunk volt, akkor előszeretettel gondoljuk, hogy a többi gyártmánya is ugyanolyan jó lesz. Illetve egy másik példa: egy újság címoldalán szereplő híresség általában azt sugallja nekünk, hogy az egész lap tele lesz érdekességekkel. Ezért megvesszük, és végül vagy így lesz, vagy nem.

fb_profil.jpgÉrdemes ismerni magát az elvet, és hogy hogyan is működünk ilyen helyzetekben. Mindenképpen jól jön, ha a saját reakcióinkat is elkezdjük kritikusan figyelni. Ha ugyanis nem vesszük észre, hogy ránk is hatott a Holdudvar-hatás, akkor könnyen lehet, hogy egy szép ember szavaiban a kelleténél jobban megbízunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a szép emberek megbízhatatlanabbak, a szemüvegesek nem okosak, egy újságban pedig nem lehetnek kellően érdekes cikkek ahhoz, hogy érdemes legyen megvenni őket. De a biztonság és az érdekesség kedvéért inkább legyünk tisztában azzal, hogy mi hogyan hat az emberekre – így akár ránk is.  

Éppen ezért érdemes ragaszkodni az alapvető kérdésekhez. Biztos, hogy jól érzékeljük? Lehet, hogy mi magunk tévesztjük meg magunkat?

És ha esetleg kellő önkritikával áldott meg bennünket a sors, vagy épp a balsors :-), akkor megnézhetjük, hogy mi magunkkal kapcsolatban jól ítélünk e meg mindent, vagy akár saját magunkat is el tudja-e vakítani az egónk fénye. Szokták mondani, hogy valaki más szemében a szálkát is meglátja, de a sajátjában a gerendát sem. Ez a mondás remekül leírja a Holdudvarhatást. A hibáinkat könnyen eltakarhatja saját magunk elől az, hogy rólunk van szó. Nem véletlen, hogy sokszor Glória-hatásnak is nevezik a jelenséget. Szinte már egy glóriát látunk a fejünk felett, pedig csak részrehajlóak vagyunk magunkkal szemben, és emiatt nem vesszük észre a hibáinkat. 

magunkhoz_intezett_szavak.jpgMint tudjuk, az önismeret az egyik legfontosabb alapja annak, hogy kiegyensúlyozottak és sikeresek legyünkJól hangzik? Persze! És könnyű? Nem, egyáltalán nem, sőt sokszor nagyon gyötrelmes. De mégis megéri úgy tükörbe nézni, hogy ott azt lássuk, ami valójában vagyunk. Ne hagyjuk, hogy odaképzelt glória elvakítson bennünket, és emiatt ne lássuk meg azt, ami javítható, és amivel érdemes lenne foglalkozni.

A kommunikáció nehéz dolog, és sok kurázsi kell hozzá, hogy ne csak másokban lássuk meg a hibákat, hanem saját magunkban is. Ha azonban ez sikerül, akkor óriási lépést tettünk az őszinte önismeret, ezzel a nyugalom és a kiegyensúlyozottság felé. 

2023-ra azt kívánom, hogy nézzünk szembe magunkkal, és kezdjünk el dolgozni a hibáinkon, amiket talán a Holdudvar-hatás eltakart előlünk korábban. Nehéz feladat, de jó hír, hogy csak akarni kell. Ha így teszünk, akkor biztosan nyugodtabb, és szebb hely lesz ez a világ!

Sikeres önismeretet és kitartó tanulni vágyást kívánok mindenkinek 2023-ra is!

fb_profil_1.jpgEz a blog is azért jött létre, hogy a kommunikációs elemeket működés közben mutassa be az olvasóknak. Cél, hogy ezek felismerésével és/vagy alkalmazásával az élet könnyebb, az emberi kapcsolatok pedig érthetőbbek, egyenesebbek és sikeresebbek legyenek. Vagyis érezzük jobban magunkat, érjük el a céljainkat és legyen körülöttünk kicsivel szebb hely ez a világ! 

Ha szeretnél többet olvasni a meggyőző kommunikációs technikákról és az azok mögötti okokról, akkor olvasd el a blogot. Ha tetszettek a cikkek, akkor adj egy Like-ot és kövess a Facebook oldalon!