Vár a MÁV!

Ha a miénkkel ellenkező véleménnyel találkozunk, általában egyből elkezdjük a saját érveinket mondani. Ezzel a viselkedéssel feszültséget okozunk magunkban és a másikban is. Mi támadunk, ő védekezik. Márpedig ez nem jó alap a meggyőzésre. Vagyis legtöbbször ez nem vezet sehova.

Kényes a helyzet, ezért ha bárkinek ellent kell mondanunk, akkor nagyon komoly odafigyelés szükséges a kommunikációban. Ilyen helyzetekben érdemes a MÁV érvelési szabályai alapján kommunikálni, ami az alábbi lépésekből áll:

mav_1.jpg

  1. Megért: biztosítsuk arról a beszélgetőpartnerünket, hogy megértjük ők, elfogadjuk a véleményét és az aggályait is. FONTOS! Hittel vagy más komoly meggyőződéssel soha nem vitatkozunk direktben!
  2. Átvezet: emeljük ki, hogy ezek nehéz kérdések, éppen ezért érdemes más álláspontokat is meghallgatni.
  3. Valós érvek, viszontérvelés: itt indíthatjuk el az igazi érvelést.

 Háttér: az empatikus hozzáállás mindig segít, hogy a nehezebb helyzeteket is jól kezeljük. Akinek azt mondjuk, hogy megértjük, annak ezt az üzenetet küldjük a tudatalattijának: „nem kényszerítek rád semmit”, "szánok rád elég időt és figyelmet". Ezzel felszabadítjuk a kényszerítésből, nyitottá tesszük az érveink meghallgatására. Megszerezzük a szimpátiáját és magunk mellé állítjuk.

Meg fogjuk látni, hogy a fenti két lépés beiktatása után sokkal fogékonyabb lesz az érveinkre a harmadik lépésben. Így végre felülhetünk a meggyőzés vonatára! :-)