Csak a tényeket!

Alapszabályok:

1. TE helyett kezdjük a mondatot ÉN-nel, hiszen csak erről tudunk biztosan beszélni.

2. Kerüljük a MINDIG, SOHA szavakat. Helyette azt mondjuk, amit biztosan tudunk. Például.: MOST.

Az asszertív kommunikációról már sok szó esett, többek között ezen a fórumon is. Nézzük meg, hogy mi az egyik leggyakoribb hiba, amibe beleeshetünk egy feszültebb beszélgetésben. 

Sokan kerültünk már olyan helyzetbe, hogy a beszélgetés legkisebb részéből lett a legnagyobb probléma. Az asszertív kommunikációs eszközök ebben is tudnak segíteni. Például abban, hogy hogyan ne menjünk át személyeskedésbe.

fb_profil.jpg

Nézzünk egy egyszerű példát a mindennapokból. Ha zavar bennünket, hogy a munkahelyünkön túl hideget fúj a légkondicionáló, akkor általában ezt mondjuk a kollégánknak:

„Te már megint lejjebb állítottad a légkondit!”

Holott elég lenne annyit mondanunk, ami biztos: „Én fázom, hideg van. Valószínűleg valaki lejjebb állította a légkondit."

Legtöbbször az előbbi mondatot használjuk, és ezzel egyből megtámadjuk azt a kollégánkat, aki a hideget szereti és ezért alacsonyra szokta állítani a hőfokot. Ezzel őt megbántjuk, és még magunkat is kellemetlen helyzetbe hozhatjuk, hiszen lehet, hogy most éppen nem ő állította el a hőfokot.

Az utóbbi mondatban viszont nincs támadás, hiszen csak a tényeket közöljük. A légkört viszont így nem romboljuk, csak egy direkten kommunikáló ember benyomását keltjük.

 

Összefoglalva TÉNY, hogy ilyen helyzetekben mindig érdemes csak a TÉNY-eknél maradni!