A legrövidebb út az egyenes - Benjamin Franklin módszere

Meglepő, de az egyik leghatékonyabb módszer valami megszerzésére, ha egyszerűen elkérjük azt. Sokszor próbálunk kerülőutakat találni és ravaszsággal megszerezni dolgokat, pedig a legrövidebb út itt is az egyenes.

Tegyünk egy próbát: mondjuk ki egyenesen azt, amit kérni szeretnénk. Meg fogunk lepődni, hogy hányszor működik!

franklin.jpgBenjamin Franklin egyik híres tanácsa, hogy egyszerűen csak kérjük el azt, amit szeretnénk. Sok pszichológiai hatás működik ilyenkor a háttérben. Egyrészt aki kér, az magabiztosnak tűnik, hiszen ehhez kellő bátorságra szükség van. Másrészt egy kérés megteremt egy bizalmi légkört két ember között, amire utána sok dolgot lehet építeni. Harmadrészt a másik fél sem akar „rossz fej” lenni, így inkább odaad valamit, mint hogy visszautasítsa a kérést.

Annyi biztos, hogy egy egyszerű kérés nagyon hatékony lehet. De csak akkor, ha társul hozzá kellő magabiztosság is.

Azt már talán mondani sem kell, hogy csak kisebb dolgokkal működik, de azokkal nagyon jól!

Érdekesség: Benjamin Franklin, a XVIII. századi ismert politikus, egyben feltaláló és sakkozó is volt. Rengeteg bölcs tanács maradt utána, ezek közül ajánlom mindenki figyelmébe a következőt: „Három dolog létezik a világon, ami nagyon kemény: az acél, a gyémánt és az önismeret.” („There are three things  extremely hard: the steel, the diamond, and to know one’s self.”)