Relatív probléma

Panaszkodsz vagy dicsekszel?

Egy normál magánbeszélgetés során elmondjuk a egymásnak, hogy mi fáj, vagy milyen problémákkal küzdünk. Azt várjuk cserébe, hogy a másik majd megért bennünket és tanácsot ad. Mindezzel a kapcsolatunk is bensőségesebbé válik, hiszen a közös gond összehozza az embereket. De fontos, hogy ne csak gond legyen, hanem az valóban közös is legyen, legalább előjelében.

albert_einstein_fekvo.png

A problémák ugyanis relatívak, vagyis lehet, hogy a hallgatónál azt a hatást érjük el, hogy nekünk jobb, mint nekik. Ekkor a másik félben felmerül a kérdés: "Most panaszkodsz vagy dicsekszel?" Mindez semmi jóra nem vezet. és a beszélgetéssel épp az ellentétes hatást érjük el, mint amit szerettünk volna. Vagyis nem értenek meg bennünket, ezért nem adnak tanácsot sem, a kapcsolatunk meg pláne nem mélyül el.

Íme, néhány példa arra, amikor a relatív problémával találkozhatunk:

  • Ha a gyerekünk nevelésének nehézségeire panaszkodunk olyannak, akinek nincs gyereke, az nem fog együttérezni velünk. Neki ugyanis esélyes, hogy minden vágya az, hogy gyereknevelési problémái legyenek, hiszen akkor teljesülne az álma, hogy gyereke születne.
  • Relatív problémával találkozhatunk akkor is, ha egy szinglivel vagy elválttal beszélgetve a párunkra panaszkodunk. Nem biztos, hogy szimpátiát keltünk így, sokkal inkább irigységet és gyűlöletet generálunk.

Szóval nézzük meg, hogy kinek milyen problémákat hozunk fel. Témát az alapján válasszunk, hogy a másik fél milyen élethelyzetben van. A közös gond összehoz, de ha nem találunk közös helyzetet, akkor inkább ne csináljuk! Ezért érdemes átgondolni, hogy az adott probléma kiből mit vált ki és eldönteni, hogy mi a cél: panaszkodni fogunk vagy dicsekedni.

Ugyanis mi hiába gondoljuk, hogy panaszkodunk, amikor a többiek úgy fogják érezni, hogy őket megbántva épp dicsekszünk. Barátságot és szimpátiát pedig dicsekvéssel még nem építettek. Rossz napot viszont már annál többet okoztak az emberek ezzel egymásnak. 

Vagyis érdemes átállítani a gondolkodásmódunkat, hogy a relatív problémák ne okozzanak további problémákat. És ha már relativitás, akkor érdemes Einstein egyik idevágó idézete alapján változtatni a hozzáállásunkon:

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel kreáltuk őket."

("The world we have created is a product of our thinking; it cannot be changed without changing our thinking." Albert Einstein)