Lámpaláz ellen - Lupin professzor módszere

Szerepelned kell, de izgulsz, és emiatt rosszabb lesz a teljesítményed, mint ahogy szeretnéd? Fontos lenne határozottnak lenned egy beszélgetésben, de egyre gyengébbnek és bátortalanabbnak érzed magad, és a torkodban dobog a szíved? Íme egy egyszerű módszer ezek leküzdésére!

A Harry Potter könyvekből ismerős lehet az a történet, amikor Lupin professzor arra tanítja a gyerekeket, hogy hogyan lehet legyőzni a mumusokat. A mumus mindenkinek más a filmben és a valós életben is: az a lény vagy dolog, amitől az adott ember fél. Ha szereplésről, előadásról van szó, akkor a mumus a lámpaláz lesz.

A professzor azt tanítja a tanítványainak, hogy ha szembekerülnek azzal, amitől félnek, akkor a legjobb, ha elképzelik azt vicces formában. A pókot például görkorcsolyákkal, mind a nyolc lábán. Ettől a félelmetes mumus nevetséges lesz, így elmúlik a félelem és könnyebb felvenni vele a harcot.

Ugyanez a módszer jól működik a fontos megbeszélések, szereplések esetén is: mielőtt megszólalnánk, képzeljük el a másikat vicces, oda nem illő ruhában! Ha például férfival beszélünk, akkor képzeljünk rá női ruhát, sminket, vagy akár parókát és virágfüzért a nyakába!

lupin.jpg

Ettől a képtől elszáll a félelem (legalábbis részben), és lényegesen felszabadultabban tudunk beszélni azzal, akinek a jelenlétében korábban akár meg sem tudtunk szólalni. Visszanyerjük a magabiztosságunkat és kellő határozottsággal tudjuk képviselni magunkat.

Épp elég stressz van az életünkben ahhoz, hogy felvegyük egy részével a harcot. Lupin professzor módszere kiváló lehetőséget ad erre. Adjunk magunknak egy esélyt annak, hogy a mumusból vicceset csinálunk. Nem csak a felesleges stresszt csökkenti bennünk, de magában is jó szórakozás! :-)

fb_profil_1.jpgEz a blog is azért jött létre, hogy a kommunikációs elemeket működés közben mutassa be az olvasóknak. Cél, hogy ezek alkalmazásával az élet könnyebb, az emberi kapcsolatok pedig egyenesebbek és sikeresebbek legyenek. Vagyis érezzük jobban magunkat, érjük el a céljainkat és legyen körülöttünk szebb hely ez a világ! 

Ha szeretnél többet olvasni a meggyőző kommunikációs technikákról és az azok mögötti okokról, akkor olvasd el a blogot. Ha tetszettek a cikkek, akkor adj egy Like-ot a Facebook oldalon!