36 kérdés a szerelem receptje!?

Avagy mire jó a szerelem teszt?

Egyszer volt, hol nem volt, közel 30 évvel ezelőtt élt egyszer egy pszichológus. Arthur Aronnak hívták, és sajnos szerelmi bánattal küzdött. Azzal próbálta elterelni a figyelmét a bánatáról, hogy keresni kezdte azokat a tényezőket, amelyek hatására szerelembe eshetünk. És végül úgy néz ki, hogy meg is találta! Létrehozott egy kérdéssort, ami állítása szerint képes arra, hogy szerelmet ébresszen akár vadidegen emberek között is.

Hogy mi a vége a mesének? A kérdéssort végigcsinálók közül néhányan annyira szerelmesek lettek egymásba, hogy pár hónap múlva összeházasodtak! Vagyis elkészült a szerelem receptje! De mit is jelent mindez, mennyire hatékony és főleg HOGYAN MŰKÖDIK és hogyan tudjuk alkalmazni a mindennapjainkban a tanulságokat?

Fontos kérdés az is, hogy kivel próbáljuk ki akár a tesztet, akár az onnan kapott tanulságokat? Magát a kérdéssort ugyan a szerelemre írták, de mi van akkor, ha mi már megtaláltuk a szerelmet?  Ha már megvan a párunk, akivel szeretnénk együtt leélni az életünket? Jó hír, hogy ebben az esetben lesz a leghasznosabb ez a teszt! Új lendületet adhatunk ugyanis így az elszürkülő kapcsolatoknak, és visszaadhatjuk a hétköznapokban megkopott intimitást is!

 

36.png

A recept nem titok, mi is megtanulhatjuk!

HOZZÁVALÓK

  • Idő (kb. 2 óra)
  • Nyugodt környezet
  • 2 ember
  • 36 kérdés (ld. lenn)
  • 4 perc csend a végén

 

ELKÉSZÍTÉS

  • A 2 ember leül egymással szembe, nyugodt környezetben.
  • Elkezdik feltenni egymásnak a kérdéseket, fix sorrendben, és figyelmesen meghallgatják egymás válaszait.
  • Mikor minden kérdésre válaszolt mindkét fél, akkor 4 percig csendben egymás szemébe néznek.
  • További beszélgetések ízlés szerint. 

 

Mik voltak a tapasztalatok?

Persze nem működik ez sem mindenkinél, és persze nincs garancia arra, hogy biztosan szerelem lesz a vége. Nem minden résztvevő lett szerelmes a másikba a teszt végére, de mindenki kiemelkedően jó élményről számolt be. Minden esetben közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők, és legtöbbször komoly kapocs alakult ki közöttük. Tehát az biztos, hogy érdemes tanulmányozni a teszt hátterét.

Hogyan működik és mire használható igazán a mindennapi életben?

Tudjuk jól, hogy a párkapcsolat alapja a jó kommunikáció. Ezért most koncentráljunk a teszt mögötti mechanizmusokra és miértekre! Sok elem átültethető ugyanis a mindennapokba és érdemes megismerni, kipróbálni őket. 

Fő tanulság egyrészt az, hogy ha beszélünk magunkról, akkor a hallgató félben elkezdünk megbízni, és elkezdődik közöttünk egy szimpátia alapú összekapcsolódás. Minél inkább érezzük, hogy a másik fél figyel ránk, annál erősebb lesz a kötődés közöttünk. A másik iránti érdeklődés ugyanis az egyik legfontosabb alapköve minden kapcsolatnak, ezért megéri odafigyelnünk a másikra. És ha nem is találunk szerelmet a teszt végén, de kialakítunk a másikkal egy erős szimpátiát, kötődést, barátságot, akkor máris megérte. Mert az emberi kapcsolatoknál alig van fontosabb dolog ezen a világon!

Tehát a tanulságokra visszatérve hogyan kommunikáljunk a mindennapokban, ha szimpátiát, elköteleződést, vagy akár szerelmet szeretnénk kialakítani, vagy megerősíteni azt a másikban magunk iránt? Íme az alapszabályok, nem csak a teszt vonatkozásában:

1) HASZNÁLJUNK NYITOTT KÉRDÉSEKET!

Aki mesél nekünk magáról, az a bizalmába fogad bennünket. Ezért is érdemes sok nyitott kérdést használni a beszélgetések során. Persze ez több időt igényel, mint egy egyszerű igen/nem kérdés és válasz, de sokkal többet is ad annál. A nyitott kérdésekről részletesebben itt olvashatsz

2) A KÉRDÉSEK TÁRGYA A VRC trió LEGYEN!

Vagyis kérdezzük a másikat a VÁGYairól, a REMÉNYeiről és a CÉLjairól, és mi magunk is osszuk meg ezeket  a partnerünkkel! Mindenki számára ezek a legfontosabb információk, így ezek megosztásával igazán bizalmi és stabil kapcsolat teremtődik közöttünk. A VRC módszerről részletesebben itt olvashatsz!

A kérdések közül ide tartozik a legtöbb: Kivel vacsoráznál legszívesebben? Szeretnél híres lenni? Hogyan, miben? 

3) KÉRDEZZÜNK GYAKRAN A MIÉRT? ÉS A HOGYAN? SZAVAKKAL!

Még a  VRC triónál maradva nem csak az számít, hogy miről kérdezzük, de nagyon fontos az is, hogy hogyan. Az okos kérdések tudatosításának legjobb módja, ha arra koncentrálunk, hogy hogyan kezdjük a kérdést. Ha  megkérdezzük valakitől, hogy mi az álmai állása, akkor a válasza után tegyük fel azt hogy, hogy MIÉRT? Az erre adott válasz fogja a legtöbb információt adni nekünk és ez nyitja meg igazán a másik felet is, és erősíti legjobban a kötődést. Hiszen így nem csak a vágyairól beszél, de a mögötte lévő okokról és célokról is, ami a személyiség mélyéről jön.

4) NE RONTSUNK AJTÓSTÓL A HÁZBA!

Ha valakihez közel szeretnénk kerülni, akkor a kérdéseinkkel mindenképp tartsuk be a fokozatosság elvét. A teszt működésének egyik legfontosabb alapelve, hogy egyre mélyülnek a kérdések. Ez adja meg annak lehetőségét, hogy stabil alapokra épüljön a beszélgetés, és a másik biztonságban érezhesse magát, aminek következtében őszintén megnyílhat. Ha egyből a legbensőbb gondolatairól kérdezzük, akkor el fog zárkózni előlünk ahelyett, hogy megnyílna. Ha semlegesebb, általánosabb kérdésekkel kezdünk, akkor viszont jó alapot teremtünk a többi kérdésre és válaszra is. Ez hozza el az intimitást, ami a kapcsolatok egyik legbiztosabb alapja.

Fordítva is igaz mindez: annak mesélünk magunkról, aki nyitott kérdéseket tesz fel nekünk. Ha pedig valakire idő előtt vagy kérdés nélkül ráöntjük a legmélyebb problémáinkat, akkor az nem vezet hosszú távú, stabil kapcsolatra. 

fb_profil_1.jpgFISCHER-TIPP: A kérdéssor eredeti célja, hogy tesztelje, hogy hogyan indul a szerelem idegenek között. Még hasznosabb lehet mindez régi párok számára, ezért bátran próbálja ki mindenki a partnerével! Nagyon jót fog tenni egy kis egymásra figyelés a hétköznapok szürkesége után, nem utolsó sorban jó szórakozás is lesz!

Külön ajánlom mindenkinek a figyelmébe a 36. kérdést. Ha többet alkalmaznánk, az sokat szépítene az életünkön, tenné stabilabbá a kapcsolatainkat és nem utolsó sorban előrébb vinne bennünket az élet minden területén

 

I: RÉSZ: 

1. Ha bárkit választhatnál, kivel mennél el legszívesebben vacsorázni?

 2. Szeretnél híres lenni? Hogyan, milyen módon?

 3. Megtörtént már veled, hogy mielőtt felhívtál valakit telefonon, előtte elpróbáltad, amit mondani akartál? Miért?

 4. Milyen lenne neked egy „tökéletes” nap?

5. Mikor fordult elő utoljára, hogy magadban énekeltél? És valaki másnak?

6. Ha 90 évig élhetnél, és választhatnál, hogy az utolsó 60 évben egy 30 éves testét kapd meg, vagy annak szellemi képességeit, akkor melyiket választanád?

7. Van-e titkos megérzésed arról, hogy hogyan fogsz meghalni?

8. Nevezz meg 3 olyan dolgot, ami a partnereddel közös bennetek!

9. Miért vagy a leghálásabb az életedben?

10. Ha bármit megváltoztathatnál abban, ahogy téged felneveltek, mi lenne az?

11. 4 perc alatt mondd el az életed történetét a párodnak. Legyél olyan részletesen, amennyire csak tudsz!

12. Ha holnap úgy kelhetnél fel, hogy szereztél egy képességet vagy tulajdonságot, akkor mi lenne az?

 

II. RÉSZ:

13. Ha egy kristálygömbben megláthatnád magadról az igazságot (az életedről, a jövődről vagy bármi másról), akkor mit szeretnél megtudni?

14. Van valami, amit már régóta tervezel megtenni? Miért nem tetted meg eddig?

15. Mi a legnagyobb dolog, amit az eddigi életedben elértél?

16. Mit értékelsz legjobban egy barátságban vagy egy párkapcsolatban?

17. Mi életed legszebb emléke?

18. Mi életed legrosszabb emléke?

19. Ha tudnád, hogy egy éven belül meg fogsz halni, megváltoztatnál valamit a mostani életeden? Miért?

20. Mit jelent számodra a barátság vagy a szerelem?

21. Milyen szerepet játszik az életedben a szeretet és az érzelmek?

22. Felváltva mondjatok a másikról egy-egy tulajdonságot, amit pozitívnak tartatok. Összesen 5-5 dolgot mondjatok!

23. Mennyire szerető a családod és áll közel hozzád? Úgy érzed, hogy neked boldogabb gyerekkorod volt, mint a legtöbb embernek?

24. Milyen a kapcsolatod az édesanyáddal?

 

III. RÉSZ:

25. Tegyél 3 állítást, ami mindkettőtökre igaz! Például, „mi mindketten úgy érezzük, hogy…

26. Egészítsd ki a mondatot: „Bárcsak lenne valaki, akivel megoszthatnám …”

27. Ha közeli barátokká válnátok a másikkal, akkor mi lenne az, amiről feltétlenül tudnia kellene?

28. Mondd el a párodnak, hogy mit kedvelsz benne! Légy őszinte, mondj el olyan dolgokat is, amit nem biztos hogy elmondanál valakinek, ha most találkoznátok először.

29. Ossz meg egy kínos élményt az életedből!

30. Mikor sírtál utoljára valaki más előtt? És egyedül mikor?

31. Mondj valami olyat a partnerednek, amit már most kedvelsz benne!

32. Mi az, ami túl komoly ahhoz, hogy viccelődj vele? (Ha van ilyen.)

33. Ha ma este meghalnál és előtte már nem beszélhetnél senkivel, akkor mi lenne az, amit a legjobban bánnál, hogy nem mondtad el? Miért nem mondtad el?

34. Tűz üt ki a házadban. Miután kimentetted a szeretteidet, kisállatodat, még van idő arra, hogy egyetlen tárgyat megments. Mi lenne az? Miért?

35. A családtagjaid közül kinek a halála érintene a legmélyebben? Miért?

36. Oszd meg egy problémádat, és kérd ki róla a partnered tanácsát! Kérj visszajelzést arra is, hogy partnered hogy látja, hogyan érzel az általad választott problémával kapcsolatban!

fb_profil_1.jpgEz a blog azért jött létre, hogy a kommunikációs elemeket működés közben mutassa be az olvasóknak. Cél, hogy ezek tudatos alkalmazásával az élet könnyebb, az emberi kapcsolatok pedig egyenesebbek és sikeresebbek legyenek. Vagyis érezzük jobban magunkat, érjük el a céljainkat és legyen körülöttünk szebb hely ez a világ! 

Ha szeretnél többet olvasni a meggyőző kommunikációs technikákról és az azok mögötti okokról, akkor olvasd el a blogot. Ha tetszettek a cikkek, akkor adj egy Like-ot a Facebook oldalon!