Aktív hallgatás technika

A kapcsolatépítés aduásza!

Hogyan működik általában egy jó beszélgetés? Vagyis mindkét fél aktív, mesél magáról, reagának egymásra, egyik mondat hozza a másikat. Ha csak az egyik fél beszélne, akkor az unalmas lenne a másiknak, aki emiatt gyorsan elveszíthetné az érdeklődését a beszélgetés iránt. Vagyis hallgat, és nem is figyel.

Az aktív hallgatás máshogy működik. Itt aki hallgat, az is beszél, de nem mond semmi újat. 

És hogy mire jó mindez? A hatására oldódik a stressz, a felek nagyon közel kerülnek egymáshoz és hihetetlenül mély bizalom jön létre. Ezen kívül szimpátiát ébreszt a hallgató felé, és jó eszköz, hogy ne álljon be kínos csend a beszélgetésbe. Első találkozásoknál, randevúknál kiválóan alkalmazható, de sikeresek lehetünk vele a munkánkban, a gyereknevelésben és a párkapcsolatban egyaránt. 

A megtanulásához képzeljük el a következő beszélgetést:

Beszélő: Ma nem sikerült megoldanom valamit, nagyon ideges voltam emiatt.

Hallgató: Értem, valóban rossz érzés, ha nem sikerül valami.

Beszélő: Utána a főnököm mindenki előtt kritizálta a munkámat.

Hallgató: Átérzem a helyzetedet, hogy milyen érzés lehetett.

Látjuk, hogy a hallgató szinte tükörré válik: elismétli a másik szavait, és közben folyamatosan biztosítja arról, hogy átérzi a helyzetét. Vagyis elfogadja a másikat és megérti a problémáit. Nem utolsó sorban pedig érezteti vele azt, hogy maximálisan rá figyel. Annyira, hogy magát soha meg sem említi.

ALAPSZABÁLYOK

1) Kizárólag a másik szavait mondhatjuk vissza! Annál többet belemagyarázni, vagy azt értelmezni és minősíteni TILOS!

2) Magunkról beszélni TILOS! Akkor is, ha annyi érdekes dolog jut közben eszünkbe, ami a témához tartozna. Ne feledjük, hogy ez most a másik félről szól!

3) Tanácsot adni és véleményt formálni TILOS! Ugyanis csak így tudjuk biztosítani a maximálisan elfogadó légkört a másiknak!

+1) Ne vigyük túlzásba! Maradjunk addig a szituációban, amíg az mindkettőnknek jó érzés lesz. Utána váltsunk vissza a normál állapotba, hogy megőrizzük a kommunikáció természetességét! Néhány perces aktív hallgatás már eléri a hatását. 

Gondoljunk bele alaposabban, hogy mi az, ami a legjobban hiányzik a legtöbb embernek? Hát éppen ez: hogy figyeljenek ránk, megértsenek bennünket és elfogadjanak a problémáinkkal együtt.

titok.jpgKezdődik a hétvége, tegyünk egy próbát! Ha hazajön a család, akkor forduljunk így a párunkhoz, gyermekeinkhez. Kérdezzük meg, hogy milyen napja volt, mi történt ma, majd váltsunk át az aktív hallgató szerepébe. 

Néhány perc múlva máris elérjük a kívánt hatást: oldódik a stressz, közelebb kerülünk a másikhoz, mélyül a bizalom és az összetartás.

Tegyük a szívünkre a kezünket: ugye hogy ez az érzés az egyik legjobb a világon?