Életveszélyes biztonságérzet: a Peltzman hatás

Meglepő, de sokszor épp a biztonságérzet miatt döntünk kevésbé biztonságosan.

A biztonsági eszközök hatására úgy érezzük, hogy olyan biztonságban vagyunk, ami már feljogosít bennünket arra, hogy felelőtlenek legyünk! Vagyis sokszor kockázatos helyzetekbe hozzuk magunkat akkor, ha sok biztonsági elem vesz körül bennünket. Ez a Peltzman hatás.

Vagyis a biztonsági elemek sokszor vissza is üthetnek. Amikor bevezették a biztonsági öveket, az emberek elkezdtek gyorsabban menni a kocsival. Vagy egy modernebb példa: amikor lecseréljük az autónkat és az újban lényegesen több és modernebb a légzsák, akkor ennek hatására csökken a veszélyérzetünk. És éppen emiatt olyan veszélyesebb dolgokat is bevállalunk a vezetés során, amiket az előző autónkkal nem tettünk volna meg. Például gyorsabban vezetünk vagy veszélyesebb előzésekbe is belemegyünk, Motorosok figyelmesebben vezetnek, ha nincsen rajtuk bukósisak, de egyből több kockázatot vállalnak, amint a fejükre kerül egy.  

peltzman.jpg

Ugyanez igaz például a biztosításokra is. Attól, hogy van autóbiztosításunk, még nem vagyunk biztonságban, csak anyagilag! Arra nincs biztosíték, hogy nem hibázunk, vagy hogy nem jöhet szembe valaki, aki rosszul vezet. Akár annyira, hogy az annak a testi épségünk látja kárát.

Sajnos tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy minél több a biztonsági elem, annál felelőtlenebbé válhatunk.

A kommunikációban is megtaláljuk a Peltzman-hatást. Aki biztonságban érzi magát, az könnyebben hoz meg olyan döntéseket, amiket egy másik környezetben nem biztos, hogy megtett volna. Tipikus példa erre a befektetési lehetőségek értékesítése. Ha a beszélgetés során folyamatosan arról biztosítanak bennünket, hogy a pénzünk biztonságban van, akkor tegyük fel magunknak a kérdést: ugye nem értékeljük túl ezt a beígért biztonságot? 

Ne feledjük, hogy MINDIG MIÉNK A DÖNTÉS! Akkor is, amikor felelőtlenül vezetünk és akkor is, amikor elhisszük, hogy mi vagy a pénzünk biztonságban van, csak mert valaki ízt mondta. Legyünk tudatában a Peltzman hatásnak, és ne vállaljunk felesleges kockázatokat. Ha rosszul döntünk, akkor csak magunkat  hibáztathatjuk majd.

Ha érdekel a tudatos kommunikáció és szeretnél több módszert is megismerni a témában, vagy felismerni, ha veled szemben alkalmazzák, akkor köved a blogomat itt vagy a Facebook-on!