Chewbacca védelem

A South Park sorozatból indult, mára már a valós életben is elterjedt meggyőző módszer a Chewbacca (Csubakka) védelem. Ideálisan könnyed téma hétvégére!

chewbacca.jpg

Jerome „Séf bácsi” McElroy indította el a módszert, melynek lényege röviden ennyi: el kell érni azt, hogy a meggyőzendő hallgatóság kikapcsoljon, vagyis elveszítse a figyelmét. Mindezt egy nagyon egyszerű módszerrel érhetjük el: ha elkezdünk teljesen másról, tartalmilag oda nem illő dologról beszélni. Ez lehet akár egy kapitális képtelenség is. Amikor ugyanis ezt meghallja a másik fél, akkor hajlamos arra gondolni, hogy egyszerűen csak elveszítette a fonalat.

Akárhogy is, a lényeg, hogy kikapcsol az agy. Ha pedig már nem figyelünk az érvekre, akkor hajlamosak leszünk nagyjából bármi alapján dönteni. Ráadásul gyorsan akarunk dönteni, mert általában  ilyenkor már csak túl akarunk lenni a témán, hiszen már rég nem érdekel bennünket az egész. Sőt, úgy érezzük, hogy már talán el is veszítettük a fonalat.

A Chewbacca védelmet természetesen inkább csak érdekességként vetettem fel ezen a fórumon. Elgondolkoztató, hogy hogyan működünk, és hogy akár a legnagyobb képtelenség befolyásolhat bennünket a leggyorsabban.

A módszer őszintén szólva egyáltalán nem tartozik az elegáns meggyőző módszerek közé.

Az viszont biztosan hasznos, ha felismerjük azt, amikor velünk szemben alkalmazzák. Vagyis merjünk visszakérdezni, hogy „Mégis hogy jön ez ide?”. Különösen akkor, ha valami képtelenséget hallunk, és emiatt úgy érezzük, hogy elveszítjük a beszélgetés fonalát. Könnyen lehet, hogy nem nálunk van a hiba!