Hogyan adjunk IDŐTÁLLÓ tanácsot a gyerekünknek?

Lássunk 2 lépéssel előre!

A szülők a legjobbat akarják a gyerekeknek, és folyamatosan tanácsokkal látják el őket. A szándék tökéletes, az eredmény sokszor mégis elmarad a kívánatostól. Hogy miért? Mert nem gondolkoznak 2 lépéssel előre - ahogy a jó sakkjátékosok teszik!

Vegyünk egy szélsőséges példát, a dohányzást. Egyik szülő sem akarja, hogy dohányozzon a gyereke felnőtt korában, és szinte mindegyik elmondja a gyerekének még kicsi korában, hogy miért ne szokjon rá. A szüleim is rengetegszer elmondták nekem, hogy a dohányzás ártalmas és soha ne szokjak rá, ha felnőtt leszek. Aztán jött a kamaszkor, és a barátaim mind kipróbálták, végül én is. Kár volt, és igaza volt a szüleimnek: nem érdemes rászokni.

dohanyzas.png

Miért nem működött a szüleim tanácsa? Biztosan nem azért, mert nem mondták el elégszer. Sokkal inkább azért, mert csak a dohányzás ártalmaira hívták fel a figyelmemet, nem pedig az adott helyzetre, amikor majd nekem nemet kell mondanom rá. Félreértés ne essék, a szüleim nem hibáztak, sőt. Inkább csak nem ismerték a sakkozás logikáját, amiben mindig érdemes több lépésben előre nézni, és arra a helyzetre felkészülni. Vagy ebben az esetben a gyereket felkészíteni rá.

Ugyanis a kamaszok nem azért próbálják ki a cigarettát, mert elfelejtik, hogy az káros. Hanem azért, mert nem akarnak kimaradni és nem akarnak lemaradni a többiektől. Nagyon nem utolsó sorban pedig azért, mert meg akarják mutatni a többieknek, hogy ők is ki merik ezt próbálni, és vannak olyan bátrak, mint a többiek.

A fiatalok körében egyre elterjedtebb "Nem akarok kimaradni" (FOMO) jelenségről részletesebben ITT olvashatsz a blogon.

Szóval ha a gyerekünket hatékonyan akarjuk felkészíteni a dohányzás veszélyeire, akkor ne csak azt mondjuk neki, hogy az káros az egészségre. Hanem gondolkodjunk előre, és arra a konkrét helyzetre készítsük fel, amikor majd szeretnénk, ha nemet mondana. 

A módszer egyszerű, de a következő lépések nélkülözhetetlenek hozzá: 

1. Mondjuk el, hogy hogyan fogja érezni magát a konkrét helyzetben!

2. Javasoljunk minimum 1 konkrét megoldást a helyzetre!

3. Erősítsük meg, hogy ez a jó lépés, és ezzel nyerni fog!

 

Például mondjuk neki a következőket, az előző pontokat követve:

1.

"Kisfiam / kislányom! Ha majd nagy leszel, például középiskolás, vagy akár felsős, akkor majd több gyerek lesz körülötted, aki már kipróbálta a cigarettát. Neked is felkelti majd az érdeklődésedet, hiszen a nagyobbak csinálják, ezért menőnek fogod tartani. Azt fogják majd ajánlani neked, hogy csak egyszer próbáld ki.

Készülj, fel, hogy te is menőnek akarod majd érezni magad, különösen akkor, ha a többiek már mind kipróbálták. Nagy lesz a kísértés, a többiek talán azt is mondani fogják, hogy gyáva vagy, ha nem próbálod ki. Neked ez rosszul fog esni, hiszen nem akarod, hogy ezt gondolják rólad. De gondolj bele, hogy egy ilyen helyzetben nagyobb bátorság kell ahhoz, hogy visszautasítsd őket.

2.

Ezért mondd nekik, hogy köszönöm, nem akarom kipróbálni. Csinálj viccet belőle, mosolyogj határozottan és mutasd azt, hogy téged nem tudnak megbántani ezekkel a szavakkal. Ha pedig továbbra is azt mondják, hogy nincs mitől félni, akkor hagyd ott őket!

3.

Nehéz lesz, de meg tudod majd csinálni. Hidd el, hogy ugyanezek a barátok később téged fognak irigyelni. És nem csak azért, mert te nem szoktál rá a dohányzásra, hanem azért is, mert bátrabb voltál mindegyiküknél."

Ha így mondjuk el a gyerekünknek, azzal lényegesen használhatóbb tanácsot adunk neki, mintha csak annyit mondanánk, hogy a dohányzás káros az egészségre. A fenti megoldással ugyanis a jövőbeli helyzetre készítjük fel, benne az akkorra várható nehézségekkel és kihívásokkal. A sakk példánál maradva felkészítjük a gyerekünket arra, hogy addigra változik néhány felállás, és abban is van olyan lépés, ami nyerő lesz a számára.

Éppen ezért a módszer fontos eleme, hogy gyakorlati lépéseket is mondjunk megoldásnak. Vagyis nem elég azt mondani, hogy mondj nemet a többieknek, hanem érdemes hozzátenni, hogy hogyan. 

Talán mondanunk sem kell, hogy ugyanez a sakkra épülő módszer más témákban is működhet. Érdemes a fenti példát követni, mert így könnyebben mattot adhatunk a gyerekünk körül lévő későbbi veszélyeknek, legyen szó dohányzásról, kábítószerekről vagy akár a majdani szerelmi bánat  és egyéb kudarcok feldolgozásáról.

Ha érdekel a tudatos kommunikáció és szeretnél több módszert is megismerni a témában, vagy felismerni, ha veled szemben alkalmazzák, akkor köved a blogomat itt vagy a Facebook-on!