Mit tud az, akinek elmondjuk a titkainkat?

Mindannyian szeretnénk megtudni néha-néha mások rejtett titkait. Megfigyelhetjük, hogy van olyan ember, akinek ez nagyon könnyen megy, és van olyan is, akinek szinte soha nem nyílnak meg az emberek. És hogy mit csinál az, akivel az emberek könnyen rábízzák a titkaikat?

fb_profil_1.jpg

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: jól KÉRDEZ és betartja a kérdések használatának aranyszabályait!

NYITOTT KÉRDÉS

A nyitott kérdések megnyitnak. Információt kérnek, érdeklődést feltételeznek és ezáltal beszélgetést kezdeményeznek. A beszélgetés során a másik fél mesél magáról, ezzel bizalmat szavaz a kérdezőnek. Így egyre mélyebb gondolatokat oszt meg velünk. Általában így kötődnek például a barátságok. 

Nyitott kérdésnek tekintünk minden olyan kérdést, amire nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Arra késztetik a másik felet, hogy elmeséljen valamit. A legegyszerűbb nyitott kérdések a „Hogy vagy?”, „Mi újság veled?” és társaik. Ha ilyennel indítunk, akkor a másik elkezd mesélni nekünk, és máris benne vagyunk egy gördülékeny beszélgetésben.

Persze alapszabály, hogy ha feltettünk egy kérdést, akkor arra illik megvárni a választ is. Ha erre nincs idő, akkor inkább bele se kezdjünk!

Ne feledjük az ókori intelmet: azért van két fülünk és egy szánk, hogy kétszer annyit hallgassunk , mint beszéljünk. A tanácsról részletesebben itt olvashattok.

Azt pedig remélhetőleg említeni sem kell, hogy ha ránk bíznak egy titkot, akkor érezzük magunkat megtisztelve, és semmilyen körülmények között ne éljünk vissza a másik bizalmával!